Új névvel, új csoporttal és új fejlesztő programokkal folytatja munkáját a bánhidai családi napközi. A „Mézeskalács Bölcsi-Ovi” legfőbb küldetésének tekinti a 0-3 éves kisgyermekek kiscsoportos fejlesztését, nevelését, valamint ezzel párhuzamosan a szülőkre szabott szolgáltatások nyújtását, melyek a mai gazdasági, társadalmi helyzetben felmerülő jogos és meglévő igényeket elégítenek ki. Minderről Sugár Gabi intézményvezető beszélt pénteken, július 27-én a bölcsi-ovi évzáró rendezvényén.

- Szolgáltatásaink közül az elsődleges a gyermekek fejlesztése, amelyet a zene- , mese-, mozgás- és a csoportkultúra területeire fókuszálva, de az egyéni, családi igények alapján  végzünk. Megemlítem egyedülálló fejlesztési módszerünket, ahol Intézményünk a „Barangoló zenebölcsi programjával” már 0-3 éves korú gyermekek számára is biztosítja játékos eszközökkel és a zene segítségével a hallás, a gondolkodás, a kommunikáció fejlesztését.

Kutatások bizonyítják, hogy azok a gyerekek, akiknek zenei  műveltségük az átlagosnál magasabb, tehetségesebbnek bizonyulnak a mindennapokban és egyes tantárgyakban is, pl. matematikában, logikai gondolkodásban, olvasásban.

- A  mi egyénre szabott fejlesztési programjainkkal ezeket a lehetőségeket kívánjuk megalapozni a hozzánk érkező csemeték esetében. A mozgáskultúrát intézményünkben többek között az angollal kombináltan fejlesztjük. A „Mézeskalács Bölcsi-Oviban” kis csoportos  foglalkozások vannak, s mivel válogatott gyermekek kerülnek hozzánk, így a fejlődésüket is jobban nyomon tudjuk követni, illetve a szülökkel közösen akár fel is tudjuk gyorsítani. Ez alapozza meg a csoportkultúránkat.

- Miért jó ez a  gyermeknek?

- A kis közösség, az állandóság biztos alapot nyújt a gyermeknek ahhoz, hogy kizárólag ismeretei bővítésére koncentrálhasson. Beszéd- és mozgáscentrikus foglalkozásainkon a csemeték az átlagosnál gyorsabban fejlődhetnek. Mindezek mellett játékos formában, szinte észrevétlenül sajátíthatják el az általános viselkedési formák mellett például az angol nyelvet. 

- Miért jó ez a szülőknek, családoknak?

- Három fő területet tartunk a szemünk előtt: a legelső,  hogy a szülővel közösen választjuk ki a kisgyermek fejlődésének, fejlesztésének az irányát, azt, amit az anyuka apuka elképzelt csemetéjének és szakmailag mi megvalósíthatónak vélünk a gyermek esetében. Az egyénre szabott fejlesztés  nálunk ugyanakkor a normál ellátás keretében, tehát az alatt az idő alatt történik, amíg a szülő dolgozik, így a délutánt már felszabadultan töltheti együtt a család, nem kell  a szülőknek, nagyszülőknek külön órákra vinni a kicsiket. A harmadik pillérünk, hogy speciális igények esetén is rendelkezünk javaslatokkal, megoldásokkal a szülők, családok gyermeknevelésével kapcsolatosan.

- Ez konkrétan mit takar?

- Igyekszünk olyan szó szerinti szolgáltatási, családi környezetet teremteni, ahol a szülők igényeit is maximálisan figyelembe vesszük, nekik is megpróbálunk segíteni. Például: hosszított nyitva tartással alkalmazkodunk a zsúfolt napi programmal rendelkező vállalatvezetőknek, vállalkozó családoknak; vagy a kisgyermek háztól házig történő szállításával a nagymamák, nagypapák mindennapjait is tudjuk segíteni; e mellett az egyéni fejlesztéseinkkel, vagy az 5-6 éveseknek szóló iskolai felkészítéssel már a nagyobb családtagokat is be tudjuk vonni a tervezett életvitel kialakításához.

- Hol lehet a „Mézeskalács Bölcsi-Ovival”  megismerkedni személyesen?

- Legközelebb július 27-én, pénteken délután négy órától  a Tatabányán, Bánhidán, a Moravcsik utca  25. szám alatt, ahol nyílt nap keretében számolunk be az elmúlt év eredményeiről, és tájékoztatjuk az érdeklődőket, családokat a 2012-2013-as évad terveiről egy kis zenés, játékos délután keretében, ahol a gyermekeknek és a szülőknek is igyekszünk érdekességekkel szolgálni! Érdeklődni, időpontot egyeztetni a 06/30 6929-469-es telefonszámon lehet minden nap 8.00 és 16.00 óra között. A beiratkozás augusztus 6-án kezdődik. Minden érdeklődőt várunk!

A bejegyzés trackback címe:

https://nyitnikek.blog.hu/api/trackback/id/tr824687508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása