Június 24-én kezdődtek meg az élményszerző nyári táborok a Dózsakerti Közösségi Házban az általános iskolásoknak. Az első héten Tuba vezér, majd Barát István ismerteti meg a tábor ifjú lakóival a régi magyarok szellemi és kulturális örökségét, kezdve a nyelvtől a régi magyar meséken át a harcmodorig, a jurta felépítéséig.

A táborszervezők persze gondoltak a felnőttekre is: lesznek olyan előadások, amelyek megértéséhez már élettapasztalat, több történelmi ismeret és főként nyitottság szükségeltetik. Három előadás is várja majd az érdeklődőket a közeli napokban Barát István előadásában, amelyre mindenkit várunk a dózsakerti jurtatáborba.

A program:

JÚNIUS 26., SZERDA 18.30

 Szent Iván legendája, Ispiláng, Nyári napforduló vége, a Tűz őselem minősége. Tűzugrás

 

JÚLIUS 1., HÉTFŐ 18.30

 Parázson járás – szertartás

 

JÚLIUS 2., KEDD 18.30

Jel/Mágia – dobzenével

Az előadásokhoz a hozzájárulás 1000 Ft / alkalom.

t037.jpg

 

ÉLMÉNYTÁBOROK 2013

REGISZTRÁCIÓS LAP

Gyermek neve:

 

 

 

Született:

 

 

 

Anyja neve:

 

 

 

Lakóhely:

 

.

Gondviselő elérhetősége (telefon ÉS e-mail-cím):

 

 

Mely tábor(ok)ba szeretne bekapcsolódni?

 

 

 

A regisztráció csak a regisztrációs díj befizetése mellett érvényes. A regisztrációs díj: 2500 Ft/fő. Bankszámlaszám: 63300075-11056407, Tájak, Emberek, Környezet Egyesület (TEKE); a közlemény rovatba szükséges beírni a gyermek nevét, és a tábor címét. A regisztrációt a tábor díjába beszámítjuk; indokolt esetben változtatások esetén a regisztráció átvihető másik hétre, visszafizetni azonban nem áll módunkban. Testvéreknél a második gyermek után érvényesíthető 10% kedvezmény.

Kérjük, hogy a regisztrációs lapot szíveskedjen visszaküldeni az veizert@gmail.come-mail-címre. Köszönjük!  

                        Táborszervezők

 

A nyári szünetben rengeteg tábor, nyaralási lehetőség várja az iskolásokat: sokan a téma miatt választanak egy-egy tábort, mások a pihenés, szórakozás miatt, megint mások azért, hogy amíg a szülők dolgoznak, a gyerkőcöt "biztos helyen" tudják. Választék tehát van, már csak dönteni kell. Hogy segítsünk a döntésben, ajánljuk a Tatabányán, a Dózsakerti Közösségi Házban szerveződő táborainkat.

zenei_sm.jpgsport_sm.jpg

JELENTKEZÉS

 

hagyomanyok.jpg

Információ: 30/3737-038; www.facebook.hu/Elmenytaborok

taboros.jpg

http://tatabanya-dozsakert.blog.hu/2013/04/19/mi_varja_a_gyerekeket_a_dozsakerti_taborokban

tabor1.jpg

tabor2.jpg

JELENTKEZÉS

A Dózsakerti Közösségi Ház nyári táborairól szóló tájékoztatókat akár úgy is kezdhetnénk, hogy hol volt, hol nem volt, még az Óperencián innen, de már az csúnya tanéven túl, amikor kitört a nyári szünet, jött a sok gyerkőc, hogy a régi és új barátaival elfoglalja a dózsakerti vár lovagtermét és a várudvart, ahol csodálatos hősök várnak rájuk. Táltosok, énekesek, jurtalakó mesemondók, aztán hipsz-hopsz, előkerülnek az udvari muzsikusok a varázslatos hangszereikkel, vagy éppen az ügyeskezű kézművesek, akik papírból, gyurmából olyan ajándékokat készítenek, hogy még a legfagyosabb szívű királylány szívét is megmelengetik.

tabor4.jpg

Aztán előkerülhetnek a hétmérföldes sporttopánkák, vagy a gurulós cipellők, és máris legyőzik a vánszorgó manókat a gördülős lábbelikkel. Még folytathatnánk a sort, de akkor hamar vége lenne a mesének. De hogy ez a mese valósággá váljék, érdemes megnézni a korábbi "várlakókat", mesemondókat, színjátszókat, ők miket csináltak ebben a kis játékos birodalomban, ahol egy kisikét mindenki király vagy királykisasszony lehetett. És még nincs itt a vége, de aki nem hiszi, járjon utána!

ÉRDEKLŐDNI: 30/3737-038, info@pontmagazin.hu

www.nyitnikek.blog.hu, www.facebook.com/Elmenytaborok

regisztracios_lap_2013.doc

A tábori menetrend

 

• JURTATÁBOR – 2013. június 24. – június 28.

Jurta bemutatása; a tűzrakás tudománya és napi szertartások; a gebe, a parázs és a táltoscsikó kapcsolata; Szent István legendája; kirándulás; íjászat….

 

• JURTATÁBOR 2 - ŐSTUDÁS, MAGYAR HAGYOMÁNYOK TÁBOR – 2013. július 1. – július 5.

A jurtáról és szertartásokról; rovásírás; a természeti népek világa; a magyar mesék és népdalok titkai; kirándulás;…

 

• TERMÉSZETJÁRÁS TÁBOR – 2013. július 8. – július 12.

Ismerd meg városodat és környékét – séták, kirándulások, térképismeret, pecázás, kézműveskedés…

 

• ZENÉS TÁBOR – 2013. július 15. – július 19.

Ismerkedés a különféle zenei stílusokkal, beszélgetések, énektanulás, zenehallgatás, meseírás, kézműveskedés…

 

• SPORT TÁBOR – 2013. július 22. – július 26.

Labdajátékok, görkorcsolya, gyerek-aerobik, sorversenyek, játék játszótereken, beszélgetések az egészséges életmódról, ismerkedés a reformkonyhával…

 

• KÉZMŰVES TÁBOR – 2013. július 29. – augusztus 2.

Ismerkedés a gyerekek hagyományos népi és a mai kézműves technikákkal;  délutánonként játék; kirándulások…

 

JELENTKEZÉS

keksugar 2013.03.24. 10:30

Már hallottál róla?

A 2-3 éveseknek is kipróbálhatják a Micimackó fejlesztőprogramot a Dózsakerti Közösségi Házban, amely két részből áll: hétfőnként a Barangoló Zenede nyitja ki kapuit, keddenként pedig a Mocorgó Mackó Mozgásfejlesztő várja a gyerkőcöket - és szüleiket.

micimacko1b.jpg

micimacko2b.jpg

http://tatabanya-dozsakert.blog.hu/2013/03/21/maris_vannak_jelentkezok_a_dozsakerti_taborokba

ujtabori1.jpg

Az idei nyári élménytáborokat több tematika köré csoportosítottuk, akárcsak a korábbi években. Most azonban két új és látványos témát is ajánlunk az érdeklődő, sőt, kalandvágyó gyerekeknek: a történelmi kalandozások a jurtától a görkorcsolyáig mottó jegyében hirdetjük meg az ősmagyar és őstudás tábort.

Az első héten, június 24-e és 28-a között többek között olyan témákkal foglalkozik majd a két táborvezető, Ugrin Orsi és Barát István, mint Szent István legendája; a gebe, a parázs és a táltos csikó kapcsolata; a tűzrakás tudománya és napi szertartások; íjászat… Mindeközben ízelítőt kaphatunk arról, miként élretek, gondolkodtak, miben hittek eleink, s gazdag hitvilágukat miként fejezték ki dalaikban, zenéjükben.

pista1.jpg

 ÉRDEKLŐDNI: 30/3737-038, info@pontmagazin.hu

www.nyitnikek.blog.hu, www.facebook.com/Elmenytaborok

regisztracios_lap_2013.doc

A második héten, július 1-je és 5-e között, az őstudás táborban még mélyebbre merülnek el a már-már elveszettnek hitt tudás kútjába: ekkor feltárják előttünk a természeti népek világát; a mesék és népdalok titkait; a helyszínen bemutatják a szólnak saját maguk által készített ősmagyar jurtát, felidézik az egykor volt (volt?) szertartásokat, bevezetnek a rovásírás rejtelmeibe. Emellett mindkét héten kirándulásokat szervezünk a Vértesbe, úgy hogy a táborok egyik feltétel és kelléke lesz a jó túracipő és a kényelmes ruha. no meg a jó erőnlét, mert sokat gyalogolunk majd.

De ki is a két előadó? Istvánék Piliscsabán működtetik a Szív Útja központot, ahol gyakran szerveznek olyan programokat, amelyeknek középpontjában a régiek tudásának, hitének, műveltségének feltérképezése áll. Programjaikon kiderül, hogy eleink milyen gazdag örökséget hagytak ránk - csak le kell hámozni róluk néhány olyan réteget, amik korábban rájuk rakódtak, amik elhomályosítják ezt az ősmagyar örökséget. Istvánék ezt az örökséget keresik, kutatják idehaza, Erdélyben, Nepálban - és magukban. 

A Dózsakerti hírmondó tavaly decemberi számában közöltünk egy interjút a két leendő táborvezetőről, akik néhány hónapja előadónként, gyógyító napok vezetőiként rendszeresen eljönnek hozzánk a Dózsakerti Közösségi Házba. Most ezt weblapunkon is megjelentetjük. Íme:  

"Egy magyar táltos Nepálban - Összhangban egymással...”

Új előadássorozat indul a Dózsakerti Közösségi Házban novembertől a tatabányai származású, jelenleg Piliscsabán élő Barát István és párja, Ugrin Orsi közreműködésével. A tematika szervesen illeszkedik a Közösségi Ház (új) szellemiségéhez.

– Őshagyományok, a látható és a láthatatlan világok értelmezése, sámán- és táltoshagyományok, magyar őstörténet, természeti népek kultúrája, ősi zenék és énekek, keleti filozófiák, ezoterikus ismeretek, természetgyógyászat: ez mind hétköznapjaitok része. Mivel is foglalkoztok pontosan?
– Az élettel. A boldogsággal. Az önismereti gyakorlatok útján a minél nagyobb tudatosság elérésével. Piliscsabán működtetjük a Szív Útja Központot, ahol előadásokat tartunk, tanfolyamokat, táborokat, bemutatókat, lelki gyakorlatokat szervezünk, vagy más helyszíneken, ahová hívnak. Több részre is lehetne osztani tevékenységeinket, de mivel minden mindennel összefügg, hiányos lesz a válasz.

– Nézzünk néhány fogalmat...
– Az ember kezdettől fogva igyekszik felfedezni önmagát és az őt körülvevő világot. Érdekli teste működése, foglalkoztatják gondolatai, érzései. Sok kérdést teszünk fel magunknak a gyermekkortól, az önfelfedezés folyamatának kezdetétől magunknak és másoknak. A két emberi minőség, a női és a férfi erő, nemcsak a két különböző nemben nyilvánul meg, hanem egy-egy emberen belül is. Értelemszerűen a nemtől függően az egyik mindig nagyobb részt vállal bennünk, de szükséges, hogy összhangban legyenek egymással, bennünk. Ebben a teremtett világban zajló megéléseinkhez egészséges összhangban kell lenniük, és nem egyensúlyban.

– Összhang vagy egyensúly: ez mit is jelent?
– Duális világunkban mindkét nemnek szüksége van a másikra, hiszen a rend szerint a két fél alkot egy egészet, az egyik a másik nélkül valóban csak fél. Ennek a belső és külső összhangnak a hiánya okozza életünk legtöbb gondját, baját, betegségét.

– Ebben az anyagias világban lehet erre megoldás?
– Őseink is arra törekedtek, hogy boldogan éljék az életüket. Alapvetően szükséges az elfogadás és az alázat: ezt az ősi tudást kutatjuk és éljük mindennapjainkban. Tanulmányaink és tapasztalásaink alapján kidolgozott módszerünk ebben segít: megtisztítja minőségeinket, oldja a gátakat, a lelki sérülések következményeit, helyreállítja az összhangot és megerősít, bent és kint, testben, lélekben és szellemben. Képessé tesz megnyitni lényünket önmagunk és a minket körülvevő világ felé, tudatossá tesz. Uraljuk testünk, lelkünk, szellemünk, és ez a tudatosság a megvilágosodáshoz vezet.

pista2.jpg

– Mi szükség a testünkre? Néhány irányzat a lélek, a szellem elsődlegességét hirdeti.
– A test a tapasztalás és a tanulás fontos „kelléke”. A szellem és lélek erejét tudatosan használva adunk erőt önnön fejlődésünknek, a testi összekapcsolódással pedig felerősíthetjük mindezt. Fontos, hogy tudatosítsuk magunkban, a test sem fontosabb, mint bármelyik más részünk, s ugyanúgy összhangba kell kerülnie testünknek és tudatunknak. Ahogy testünk összekapcsolódásával a fizikai világban teremtünk, úgy szellemi, lelki közösséggel is tudunk teremteni. Ezeket az ősi titkos tanításokat és módszereket használva teremtheti mindenki saját világát olyanra, amilyenre szeretné. Ezt a tudást képviseljük, és ezt kívánjuk átadni.

– A Szív Útja Központ a helyszín: a sokféle tudásé, gyakorlaté, gyógyító tevékenységé...
– Igen, és az általunk kidolgozott módszer abból a tudásból fakad, amelyet tibeti, nepáli, indiai és indián, magyar mestereink és barátaink adtak át. A hagyománykutatás mellett, a szellemvilággal való aktív kapcsolatunk, a meditációkban kivilágosodott válaszok, saját megtapasztalások és szellemi vezetőink irányításai alakították ki tanításunkat és a hozzá kapcsolódó gyakorlatokat, szertartásokat.

– Orsi, említetted, gyerekkorod óta szinte egyenes út vezetett idáig...
– Édesapám révén kezdtem érdeklődni a keleti filozófiák tanításai iránt. A gyógynövények megismerése már új irányt adott az érdeklődésemnek, ráadásul segíthettem is ezek gyógyító erejével. Az ezoterikus tudományok szinte minden vonalát végigjártam, eközben erősödött bennem a legősibb tudás iránti érdeklődés. Így épült be az életembe fokozatosan a sámánizmus hagyományvilága is. Természetgyógyászként is számos tapasztalatra tettem szert, így többféle terápiás módszerrel hatékonyan segíthetek azokon, akik hozzám fordulnak.

– István pedig néhány napja tért vissza Nepálból. Tatabánya, Piliscsaba, keleti utazások...
– Tízéves koromtól 25 éven át keleti harcművészetekkel foglalkoztam. A küzdelem és a keleti filozófia nagy hatással volt rám már a kezdetek óta: többször is jártam Nepálban, ahol több nagymester áldását és beavatásait is megkaptam. Az ősi magyar hagyományok nyomában kutattam Ázsiában, s ott egyre több nyomot találva leltem meg az eredendő tudáshoz vezető utat, amiben a zenének, a dobnak, éneknek is nagy szerepe van. Egyre többen ismerik fel azt is, hogy a magyar mesék és népdalok milyen mély és ősi
tudást örökítettek meg...(Dózsakerti Hírmondó)

pista3.jpg

ŐSMAGYAR TÁBOR – 2013. június 24. – június 28.

Szent István legendája; a gebe, a parázs és a táltos csikó kapcsolata; a tűzrakás tudománya és napi szertartások; íjászat…

 

ŐSTUDÁS TÁBOR – 2013. július 1. – július 5.

A világ természeti népeinek világa; mesék és népdalok titkai; a jurtáról és szertartásokról; rovásírás; kirándulás…

 

TERMÉSZETJÁRÁS TÁBOR – 2013. július 8. – július 12.

Ismerd meg városodat és környékét – séták, kirándulások, térképismeret, kézműveskedés…

 

MESÉS-ZENÉS TÁBOR – 2013. július 15. – július 19.

Kalandozás különféle zenei stílusok között; énektanulás; zenehallgatás; meseírás; kézműveskedés…

 

SPORT TÁBOR – 2013. július 22. – július 26.

Játszótérvadászat; labdajátékok; görkorcsolya; gyerek aerobik; sorversenyek; beszélgetések az egészséges életmódról…

 

KÉZMŰVES TÁBOR – 2013. július 29. – augusztus 2.

Hagyományos és modern kézműves technikák; népi játékok; kirándulások…

Helyszín: Tatabánya, Dózsakerti Közösségi Ház

Korosztály: 7-14 éveseknek

TÁBORI DÍJAK

Egész nap (07-től max. 16.30-ig): 19.500 Ft/fő

Testvérkedvezmény: -10%!

Regisztrációs díj: 2.500 Ft/gyermek.

Jelentkezni regisztrációs díj befizetésével lehet (bankszámlaszám: 63300075-11056407, Tájak, Emberek, Környezet Egyesület (TEKE); a közlemény rovatba szükséges beírni a gyermek nevét, és a tábor címét. A regisztrációt a tábor díjába beszámítjuk. Testvéreknél a második gyermek után érvényesíthető 10% kedvezmény.

 ÉRDEKLŐDNI: 30/3737-038, info@pontmagazin.hu

www.nyitnikek.blog.hu, www.facebook.com/Elmenytaborok

regisztracios_lap_2013.doc

A TEKE-Nyitnikék Családi Napközi a nyáron foglalkozásokat szervez általános iskolásoknak. Heti turnusokban várják majd a gyerekeket a szervezők és a szakemberek. Az egész nap itt lévő táborlakók természetesen reggelit, ebédet, uzsonnát is kapnak. A táborok helyszíne: Tatabánya, Dózsakerti Közösségi Ház. 

KEDVCSINÁLÓ TÁBORI AJÁNLÓ

ŐSMAGYAR TÁBOR – 2013. június 24. – június 28.

Jurta bemutatása; a tűzrakás tudománya és napi szertartások; a gebe, a parázs és a táltoscsikó kapcsolata; Szent István legendája; kirándulás; íjászat….

ŐSTUDÁS TÁBOR – 2013. július 1. – július 5.

A jurtáról és szertartásokról; rovásírás; kirándulás; a világ természeti népeinek világa; mesék és népdalok titkai…

TERMÉSZETJÁRÁS TÁBOR – 2013. július 8. – július 12.

Ismerd meg városodat és környékét – séták, kirándulások, térképismeret, pecázás, kézműveskedés…

 

ZENÉS TÁBOR – 2013. július 15. – július 19.

Ismerkedés a különféle zenei stílusokkal, beszélgetések, énektanulás, zenehallgatás, meseírás, kézműveskedés…

 

SPORT TÁBOR – 2013. július 22. – július 26.

Labdajátékok, görkorcsolya, gyerek aerobik, sorversenyek, játék játszótereken, beszélgetések az egészséges életmódról, ismerkedés a reformkonyhával…

 

KÉZMŰVES TÁBOR – 2013. július 29. – augusztus 2.

A gyerekek hagyományos népi és a mai kézműves technikákkal ismerkedhetnek; délutánonként játék; rövid kirándulások…

 

Részletek:

TEKE - NYITNIKÉK CSALÁDI NAPKÖZI
Cím: 2800 Tatabánya, Moravcsik utca 25.
Infó: 30/3737-038, e-cím:info@pontmagazin.hu,
Web: www.nyitnikek.blog.hu; www.tatabanya-dozsakert.blog.hu; www.pontmagazin.hu

 

camps.jpg

A hagyományokhoz híven az idén novemberben is a tatabányai Földi Imre Sportcsarnok adott otthont az egyre népszerűbb bababörzének – a gyerekruhák, gyerekjátékok és bútorok, kellékek vásárának. A zord időjárás dacára délelőtt sokan keresték fel a sportcsarnokot: volt, aki vásárolni is akart, mások csak nézelődtek, vagy a játékokat vették igénybe: az ugrálóvárat vagy a - még kisebbek - a Mézeskalács "Bölcsi-Ovi" szintén hagyományos játszóházat.

A Mézeskalács "Bölcsi-Ovi", azaz a Nyitnikék és a Kéksugár családi napközi két munkatársa, Sugár Gabi szakmai vezető és Erika néni gondozó délután három óráig fogadták a kisgyerekeket a játszószőnyegen vagy az asztaloknál, ahol rajzolhattak, színezhettek, kockázhattak, miközben szüleik ismerkedhettek a Mézeskalács fejlesztőprogramokkal, a családi napközik szolgáltatásaival.

Fotók

Családi "örömködés" 2-5 éveseknek (évesekkel) a Dózsakerti Közösségi Házban.

A körnek nincs se eleje, se vége. Kerek, egész. Ha van kedvetek a családotokkal együtt részesedni a körből, gyertek népi gyerek- és drámajátékokat játszani Kovács Évi tánc- és drámapedagógus vezetésével.

Az első foglalkozás szeptember 18-án, hétfőn 16.15-kor kezdődik.

Énekeljünk és játsszunk - együtt!

További info: http://www.facebook.com/MezeskalacsBoliOvi

Mézeskalács Bölcsi-Ovi első alkalommal meghirdetett Kalács Táborának utolsó napja a játékos, zenés angol foglalkozással telt el. A gyerkőcök Hella néni irányításával az angol nyelvű gyerekdalok kíséretével ismerkedtek az alapszavakkal, a színek, testrészek neveivel, és a röpke félórás foglalkozás végére már értettek olyan "vezényszavakat", hogy állj föl!, ülj le! A legközelebbi összejövetelre feltehetően sokat felejtenek, de az ismétlődő dalok hatására felidéződnek bennük, a sokadik "órán" pedig rögzítődik bennük az idegen szó.

A kicsik figyelmét a játékossággal, az énekkel és a sok mozgással lehet lekötni: még a legizgágább gyerkőc is idővel felveszi azt a ritmust, amit Hella néni "diktál": a gyerekek pedig ügyesen csinálják a feladatokat, elveszik a színes labdákat, együtt utánozzák a háziállatok hangját, miközben ismerkednek azok angol nevével.

A tapasztalat? A rendszeres foglalkozások eredményeképp a gyerekekben leülepednek az új ismeretek. Képgaléria a facebookon

A Mézeskalács Bölcsi-Oviban történtekről további részletek a facebook.com oldalon is olvashatók.

Képgaléria és további információk: http://www.facebook.com/MezeskalacsBoliOvi

A Mézeskalács Bölcsi-Oviban augusztus utolsó hetében, augusztus 27-étől 31-éig naponta 9 és 11 óra között Kalács Tábort, bemutató hetet szerveztünk. A néhány nap alatt lehetőség nyílt arra, hogy az érdeklődők, a szülők bepillantani intézményünk életébe. Bemutató foglalkozásokat is tartottak a Mézeskalács fejlesztő-programok pedagógusai, szakemberei.

A program

augusztus 27., hétfő 9-11 óra: játék, mondókázás, éneklés.
augusztus 28., kedd 9-11 óra: 10 órától várhatóan mesés-zenés bemutató.
augusztus 29., szerda 9-11 óra: 10 órától mozgásfejlesztés bemutató.
augusztus 30., csütörtök 9-11 óra: 10 órától RáHangoló zenei bemutató.
augusztus 31., péntek 9-11 óra: 10 órától: zenés-táncos angol bemutató.

A Kalács Tábor érdekes és hosszút távra szóló programja a zenei fejlesztés, Bozsik Valéria zenetanár irányításával. Intézményünk a mese-zenei fejlesztések programjával már 0-3 éves korú gyermekek számára is biztosítja játékos eszközökkel és a zene segítségével a hallás, a gondolkodás, a kommunikáció fejlesztését. Kutatások bizonyítják, hogy azok a gyerekek, akiknek zenei műveltségük az átlagosnál magasabb, tehetségesebbnek bizonyulnak a mindennapokban és egyes tantárgyakban is, például matematikában, gondolkodásban, olvasásban. A mi egyénre szabott fejlesztési programjainkkal ezeket a lehetőségeket kívánjuk megalapozni a hozzánk érkező csemetéknél.

Mérten Rita fejlesztőpedagógus szerint a mozgásfejlesztés képesség- és készségfejlesztés is egyben. Segítségével fejleszthetők az alap nagymozgások, az érzékelések, méghozzá játékos formában, eszközök segítségével, kiscsoportosan. Ebből láthattak ízelítőt a Kalács Táborban, ahol például kockákon egyensúlyoztak az apróságok, dalokat énekeltek, mozdulatokkal kísértek minden kis feladatot.

A szakember abban látja ennek előnyeit, hogy figyelni tudjuk minden gyerkőc kis mozdulatát. A program segíti a térbeli tájékozódásukat, figyelmüket, és kiegyensúlyozottabbak lesznek. A csoportmunka révén megtanulnak alkalmazkodni is, egymásra figyelni, segíteni társaiknak. Az sem utolsó, hogy mindezt jó hangulatban, játszva végzik, tanulják meg.

A fejlesztőprogram sok összetevőből áll, szerdán csak egy-egy részfeladatot láthattak az érdeklődő szülők. Mérten Rita a jövőben rendszeresen tart foglalkozásokat a Mézeskalács Bölcsi-Oviban a kis lakóknak.

Átfogó képet kaphattak a szülők a Mézeskalács Bölcsi-Ovi csütörtöki nyílt napján: megismerkedhettek nagy vonalakban mindazzal, amivel a gyerekek naponta foglalkoznak: énektanulás, mozgás, fejlesztőjátékok, színismeret, mozgáskoordináció, sok olyan apró elem, ami segít kibontani, fejleszti a gyerekben lappangó képességeket, készségeket. A Kalács Tábor ezeket a lehetőségeket villantja fel, amelyek majd az éves munka gerincét alkotják részben a Mézeskalács programon, részben az alapprogramon belül.

A zenés, játékos angol sok szempontból is előnyös a gyerekeknek. Irányítottan hallgatnak zenét, énekelnek magyarul és lassanként angolul, megismerkednek a színekkel, a testrészek, játékok angol neveivel szakember irányításával, az English Gym and Fun program tematikája szerint. A röpke bemutató természetesen csak ízelítőt adott az egész éves anyagból, amely végén a gyerekek önállóan is kifejezhetik magukat angolul. 

Nézd meg képgalériánkat: http://www.facebook.com/MezeskalacsBoliOvi

Új névvel, új csoporttal és új fejlesztő programokkal folytatja munkáját a bánhidai családi napközi. A „Mézeskalács Bölcsi-Ovi” legfőbb küldetésének tekinti a 0-3 éves kisgyermekek kiscsoportos fejlesztését, nevelését, valamint ezzel párhuzamosan a szülőkre szabott szolgáltatások nyújtását, melyek a mai gazdasági, társadalmi helyzetben felmerülő jogos és meglévő igényeket elégítenek ki. Minderről Sugár Gabi intézményvezető beszélt pénteken, július 27-én a bölcsi-ovi évzáró rendezvényén.

- Szolgáltatásaink közül az elsődleges a gyermekek fejlesztése, amelyet a zene- , mese-, mozgás- és a csoportkultúra területeire fókuszálva, de az egyéni, családi igények alapján  végzünk. Megemlítem egyedülálló fejlesztési módszerünket, ahol Intézményünk a „Barangoló zenebölcsi programjával” már 0-3 éves korú gyermekek számára is biztosítja játékos eszközökkel és a zene segítségével a hallás, a gondolkodás, a kommunikáció fejlesztését.

Kutatások bizonyítják, hogy azok a gyerekek, akiknek zenei  műveltségük az átlagosnál magasabb, tehetségesebbnek bizonyulnak a mindennapokban és egyes tantárgyakban is, pl. matematikában, logikai gondolkodásban, olvasásban.

- A  mi egyénre szabott fejlesztési programjainkkal ezeket a lehetőségeket kívánjuk megalapozni a hozzánk érkező csemeték esetében. A mozgáskultúrát intézményünkben többek között az angollal kombináltan fejlesztjük. A „Mézeskalács Bölcsi-Oviban” kis csoportos  foglalkozások vannak, s mivel válogatott gyermekek kerülnek hozzánk, így a fejlődésüket is jobban nyomon tudjuk követni, illetve a szülökkel közösen akár fel is tudjuk gyorsítani. Ez alapozza meg a csoportkultúránkat.

- Miért jó ez a  gyermeknek?

- A kis közösség, az állandóság biztos alapot nyújt a gyermeknek ahhoz, hogy kizárólag ismeretei bővítésére koncentrálhasson. Beszéd- és mozgáscentrikus foglalkozásainkon a csemeték az átlagosnál gyorsabban fejlődhetnek. Mindezek mellett játékos formában, szinte észrevétlenül sajátíthatják el az általános viselkedési formák mellett például az angol nyelvet. 

- Miért jó ez a szülőknek, családoknak?

- Három fő területet tartunk a szemünk előtt: a legelső,  hogy a szülővel közösen választjuk ki a kisgyermek fejlődésének, fejlesztésének az irányát, azt, amit az anyuka apuka elképzelt csemetéjének és szakmailag mi megvalósíthatónak vélünk a gyermek esetében. Az egyénre szabott fejlesztés  nálunk ugyanakkor a normál ellátás keretében, tehát az alatt az idő alatt történik, amíg a szülő dolgozik, így a délutánt már felszabadultan töltheti együtt a család, nem kell  a szülőknek, nagyszülőknek külön órákra vinni a kicsiket. A harmadik pillérünk, hogy speciális igények esetén is rendelkezünk javaslatokkal, megoldásokkal a szülők, családok gyermeknevelésével kapcsolatosan.

- Ez konkrétan mit takar?

- Igyekszünk olyan szó szerinti szolgáltatási, családi környezetet teremteni, ahol a szülők igényeit is maximálisan figyelembe vesszük, nekik is megpróbálunk segíteni. Például: hosszított nyitva tartással alkalmazkodunk a zsúfolt napi programmal rendelkező vállalatvezetőknek, vállalkozó családoknak; vagy a kisgyermek háztól házig történő szállításával a nagymamák, nagypapák mindennapjait is tudjuk segíteni; e mellett az egyéni fejlesztéseinkkel, vagy az 5-6 éveseknek szóló iskolai felkészítéssel már a nagyobb családtagokat is be tudjuk vonni a tervezett életvitel kialakításához.

- Hol lehet a „Mézeskalács Bölcsi-Ovival”  megismerkedni személyesen?

- Legközelebb július 27-én, pénteken délután négy órától  a Tatabányán, Bánhidán, a Moravcsik utca  25. szám alatt, ahol nyílt nap keretében számolunk be az elmúlt év eredményeiről, és tájékoztatjuk az érdeklődőket, családokat a 2012-2013-as évad terveiről egy kis zenés, játékos délután keretében, ahol a gyermekeknek és a szülőknek is igyekszünk érdekességekkel szolgálni! Érdeklődni, időpontot egyeztetni a 06/30 6929-469-es telefonszámon lehet minden nap 8.00 és 16.00 óra között. A beiratkozás augusztus 6-án kezdődik. Minden érdeklődőt várunk!

keksugar 2012.07.08. 20:06

Táborból táborba

Tematikus táborokat hirdetett az idén is a családi napköziket működtető Tájak, Emberek, Környezet Egyesület. A mesés- és a kézműves táborban a lurkók játékokat, ajándékokat készítettek, megtanulták azokat a technikákat, amelyek segítségével és  némi szorgalommal bármikor meglephetik szeretteiket.

Közben jutott idő bőven játékra, csocsó-bajnokságra, filmnézésre is. A gyerekek még a nagy kánikulai órák előtt ellátogattak valmelyik játszótérre, megnézték a skanzen látványosságait... Felvételeink ezeknek a napoknak néhány fontos részletét örökítik meg.

A Tájak, Emberek, Környezet Egyesület által működtetett Nyitnikék és Kéksugár Családi Napközi munkatársai mosolygós gyermekszigetet alakítottak ki az I.  KEMEXPO ideje alatt. A kicsiket játékok, a nagyobbakat MeseTV és kézműves foglalkozások, a felnőtteket könyvismertető és totó várta a standnál.


A három napos vásár alatt a szervezők gondoskodtak a legkisebbek
szórakoztatásáról is a Gyermekszigeten, ahol a legkisebbeket libikóka, csúszda, hangos és puha játékok várták. Volt MeseTV régi magyar mesékkel, a nagyobbak
még saját mesét is írhattak a KEMEXPÓN – és még ajándékot is nyerhettek. Készült tavaszi dekoráció, de a kézműveskedés perceiben virágból és tésztafüzérekből ajándékokat is készíthettek a nagyobbak, vagy társasjátékokkal játszhattak.

Éneklés, mondókázás mellett tanácsokat is lehet kaptak az érdeklődők a beszoktatással, az elszakadással kapcsolatban, ismertetőt hallhattak az
English Gym & Fun – táncos-zenés angol, valamint a népi játék és táncház foglalkozásokról. A szülők és érdeklődő tatabányaiak pedig megismerkedhetnek
a Dózsakerti Közösségi Házat működtető Tájak, Emberek, Környezet Egyesülettel, a közösségi ház programjaival, rendezvényeivel.

***

A napközisek – a tatabányai „mini-bölcsőde” munkatársai hasonló tematikával mutatkoztak be játszóházaikkal Vértessomlón, Héregen és Bajon, majd Tatabánya-Kertvárosban. A szervezésben sokat segítettek a helyi művelődési házak és a védőnők, hogy bölcsődéskorú gyermekek szülei eljöjjenek a néhány órás bemutatóra.

Az anyukák (és apukák, nagypapák) kérdőívet is költöttek, amiből kiderült, hogy bár keveset tudnak a családi napközikről, itt szerzett ismereteik alapján néhányan szívesen adnák be csemetéjüket a családias környezetbe, a kis létszámű csoportba – számos előnye miatt.

juniális

Kellemes hangulatban telt Bajon a Nyitnikék családi napközi bemutatkozója. Az anyukák és kicsi gyermekeik játszóházzá alakították a Közösségi Házat szombaton.

Sugár Gabi, a napközi szakmai vezetője bemutatta a szolgáltatásokat, majd énekelt és verselt az anyukákkal, gyerekekkel. Amíg a kicsi gyermekek csúszdáztak, libikókáztak, addig az anyukák, nagymamák új kézműves technikákat sajátíthattak el.

A bemutatkozón a napközi szolgáltatásai mellett a nyári táborokról is tartottak ismertetőt, valamint kérdőíveket töltettek ki, hogy felmérjék: szükség van-e családi napközire Bajon. 

"Anyukám, anyukám, találd ki, hogy az én kincsem ugyan ki?...." zárták a húsz perces előadásukat a Nyitnikék és Kéksugár Családi Napközi kis lakói szerdán délután, az anyukák és nagymamák köszöntésére rendezett meghitt ünnepségen. Anyukák és nagymamák mellett apukák és nagypapák is eljöttek, hogy megnézzék gyermekeiket, unokáikat.

Süss fel nap..; Én ki kertem...és még sorolhatnánk a kis ünnepségen felcsendült dallamokat, versikéket. Sokan dörzsölgették szemüket, amint a másfél és három éves kor közötti gyermekek fegyelmezetten és ügyesen adták elő műsorukat. Az anyák napi programot a napközi egyik kis lakója külön számmal zárta.

A gondozók - Gabi, Niki, Erika és Olga néni - nagy igyekezettel adták át az anyukáknak és a nagymamáknak a kis ajándékokat, amelyek mindegyike valamilyen szinten kötődött a gyermekekhez. A kis bemutató végén pedig megvendégelték a kicsiket és nagyokat. Az egyik szülő jóvoltából videók is készültek az eseményről.

Videók: 1 | 2 | 3

Fotók:

Az idén első alkalommal megrendezett Kemexpón a vásárok rendszeres résztvevőjeként a Nyitnikék és Kéksugár Családi Napközi is bemutatkozott Tatabányán, a Földi Imre Sportcsarnokban.

Csütörtöktől vasárnap estig igen sokan álltak meg a játszóház standjánál: nem csoda, hiszen különleges szolgáltatást kínált a vásárlátogatóknak a mosolygós napközi. Munkatársaink elsősorban a kisgyermekes szülők figyelmét hívták el a napközi kínálatára - a játékok és a kiadványok mellett.

Amíg a gyermekek játszottak, virágfüzéreket, díszeket készítettek, addig a felnőttek tájékozódhattak a napköziről. Már sokan érdeklődtek a nyári táborokról is, amelyeket óvodásoknak és iskolásoknak is meghirdettek. A mosolygós napközi természetesen a vásár után is várja az érdekődőket.

Információ: Sugár Gabi,  06-30/69-29-469.

Szólj hozzá!

Címkék: csana

A Nyitnikék és Kéksugár Családi Napközi működtetői áprilistól vidéken is népszerűsítik e családbarát szolgáltatást. Már bemutatkoztak Héregen és Vértessomlón, és készülnek Bajra is. A programot megfelelő helyszín biztosításával támogatták a helyi önkormányzatok.

A kezdeményezés célja, hogy megismertessék a családi napközik működését a kisgyermekes szülőkkel. A szervezők - a két tatabányai mosolygós napközi munkatársai - ingyenes játszóházat hirdettek, ahol a kicsiknek való játékok mellett kérdőívvel "faggatták" a szülőket, ismeretőt tartottak és egyéni beszélgetésen tájékoztatták az érdeklődőket a lehetőségekről. A játszóházban mindeközben tésztafüzérek, tavaszi virágok készülhettek - némi segítséggel.

A szervezők nem titkolt szándéka, hogy megfelelő számú érdeklődés és igény esetén akár közreműködjenek egy helyi családi napközi létrehozásában.

***

BAJ A sikeres héregi és a vértessomlói bemutatkozó után a TEKE-NYITNIKÉK CSALÁDI NAPKÖZI bemutatkozó játszóházat szervez május 12-én, szombaton 9 és 12 óra között Bajon, a Közösségi Házban (Petőfi u. 69.) is.

Szeretettel várjuk a várandós kismamákat és a bölcsődés korú (0-3 éves) kisgyermekeket és szüleiket, s mindenkit, aki szeretne többet megtudni e családbarát szolgáltatásról. Játszóházunkban pedig örömmel látjuk az óvodás és kisiskolás gyermekeket, akiknek a nyári szünetre táborokat hirdetünk.  

A május 12-ei programból:

- Játszószőnyeg piciknek
- Süss fel nap…- éneklés, mondókázás
- Beszoktatás, elszakadás – tanácsadás szülőknek
- Ragasztás, rajzolás: tavaszi dekoráció, virágok és virágfüzér készítése, tésztafűzés
- Ismertetők: óvodás és kisiskolás nyári táborokról; English Gym & Fun - táncos-zenés angolról…
- Nyitnikék-totó…

Programunk ingyenes! Nyitott szívvel és szeretettel várjuk Önt és gyermekét, gyermekeit! Infó: 30/6929-469, www.nyitnikek.blog.hu

Szólj hozzá!

Címkék: csana