Az idei nyári élménytáborokat több tematika köré csoportosítottuk, akárcsak a korábbi években. Most azonban két új és látványos témát is ajánlunk az érdeklődő, sőt, kalandvágyó gyerekeknek: a történelmi kalandozások a jurtától a görkorcsolyáig mottó jegyében hirdetjük meg az ősmagyar és őstudás tábort.

Az első héten, június 24-e és 28-a között többek között olyan témákkal foglalkozik majd a két táborvezető, Ugrin Orsi és Barát István, mint Szent István legendája; a gebe, a parázs és a táltos csikó kapcsolata; a tűzrakás tudománya és napi szertartások; íjászat… Mindeközben ízelítőt kaphatunk arról, miként élretek, gondolkodtak, miben hittek eleink, s gazdag hitvilágukat miként fejezték ki dalaikban, zenéjükben.

pista1.jpg

 ÉRDEKLŐDNI: 30/3737-038, info@pontmagazin.hu

www.nyitnikek.blog.hu, www.facebook.com/Elmenytaborok

regisztracios_lap_2013.doc

A második héten, július 1-je és 5-e között, az őstudás táborban még mélyebbre merülnek el a már-már elveszettnek hitt tudás kútjába: ekkor feltárják előttünk a természeti népek világát; a mesék és népdalok titkait; a helyszínen bemutatják a szólnak saját maguk által készített ősmagyar jurtát, felidézik az egykor volt (volt?) szertartásokat, bevezetnek a rovásírás rejtelmeibe. Emellett mindkét héten kirándulásokat szervezünk a Vértesbe, úgy hogy a táborok egyik feltétel és kelléke lesz a jó túracipő és a kényelmes ruha. no meg a jó erőnlét, mert sokat gyalogolunk majd.

De ki is a két előadó? Istvánék Piliscsabán működtetik a Szív Útja központot, ahol gyakran szerveznek olyan programokat, amelyeknek középpontjában a régiek tudásának, hitének, műveltségének feltérképezése áll. Programjaikon kiderül, hogy eleink milyen gazdag örökséget hagytak ránk - csak le kell hámozni róluk néhány olyan réteget, amik korábban rájuk rakódtak, amik elhomályosítják ezt az ősmagyar örökséget. Istvánék ezt az örökséget keresik, kutatják idehaza, Erdélyben, Nepálban - és magukban. 

A Dózsakerti hírmondó tavaly decemberi számában közöltünk egy interjút a két leendő táborvezetőről, akik néhány hónapja előadónként, gyógyító napok vezetőiként rendszeresen eljönnek hozzánk a Dózsakerti Közösségi Házba. Most ezt weblapunkon is megjelentetjük. Íme:  

"Egy magyar táltos Nepálban - Összhangban egymással...”

Új előadássorozat indul a Dózsakerti Közösségi Házban novembertől a tatabányai származású, jelenleg Piliscsabán élő Barát István és párja, Ugrin Orsi közreműködésével. A tematika szervesen illeszkedik a Közösségi Ház (új) szellemiségéhez.

– Őshagyományok, a látható és a láthatatlan világok értelmezése, sámán- és táltoshagyományok, magyar őstörténet, természeti népek kultúrája, ősi zenék és énekek, keleti filozófiák, ezoterikus ismeretek, természetgyógyászat: ez mind hétköznapjaitok része. Mivel is foglalkoztok pontosan?
– Az élettel. A boldogsággal. Az önismereti gyakorlatok útján a minél nagyobb tudatosság elérésével. Piliscsabán működtetjük a Szív Útja Központot, ahol előadásokat tartunk, tanfolyamokat, táborokat, bemutatókat, lelki gyakorlatokat szervezünk, vagy más helyszíneken, ahová hívnak. Több részre is lehetne osztani tevékenységeinket, de mivel minden mindennel összefügg, hiányos lesz a válasz.

– Nézzünk néhány fogalmat...
– Az ember kezdettől fogva igyekszik felfedezni önmagát és az őt körülvevő világot. Érdekli teste működése, foglalkoztatják gondolatai, érzései. Sok kérdést teszünk fel magunknak a gyermekkortól, az önfelfedezés folyamatának kezdetétől magunknak és másoknak. A két emberi minőség, a női és a férfi erő, nemcsak a két különböző nemben nyilvánul meg, hanem egy-egy emberen belül is. Értelemszerűen a nemtől függően az egyik mindig nagyobb részt vállal bennünk, de szükséges, hogy összhangban legyenek egymással, bennünk. Ebben a teremtett világban zajló megéléseinkhez egészséges összhangban kell lenniük, és nem egyensúlyban.

– Összhang vagy egyensúly: ez mit is jelent?
– Duális világunkban mindkét nemnek szüksége van a másikra, hiszen a rend szerint a két fél alkot egy egészet, az egyik a másik nélkül valóban csak fél. Ennek a belső és külső összhangnak a hiánya okozza életünk legtöbb gondját, baját, betegségét.

– Ebben az anyagias világban lehet erre megoldás?
– Őseink is arra törekedtek, hogy boldogan éljék az életüket. Alapvetően szükséges az elfogadás és az alázat: ezt az ősi tudást kutatjuk és éljük mindennapjainkban. Tanulmányaink és tapasztalásaink alapján kidolgozott módszerünk ebben segít: megtisztítja minőségeinket, oldja a gátakat, a lelki sérülések következményeit, helyreállítja az összhangot és megerősít, bent és kint, testben, lélekben és szellemben. Képessé tesz megnyitni lényünket önmagunk és a minket körülvevő világ felé, tudatossá tesz. Uraljuk testünk, lelkünk, szellemünk, és ez a tudatosság a megvilágosodáshoz vezet.

pista2.jpg

– Mi szükség a testünkre? Néhány irányzat a lélek, a szellem elsődlegességét hirdeti.
– A test a tapasztalás és a tanulás fontos „kelléke”. A szellem és lélek erejét tudatosan használva adunk erőt önnön fejlődésünknek, a testi összekapcsolódással pedig felerősíthetjük mindezt. Fontos, hogy tudatosítsuk magunkban, a test sem fontosabb, mint bármelyik más részünk, s ugyanúgy összhangba kell kerülnie testünknek és tudatunknak. Ahogy testünk összekapcsolódásával a fizikai világban teremtünk, úgy szellemi, lelki közösséggel is tudunk teremteni. Ezeket az ősi titkos tanításokat és módszereket használva teremtheti mindenki saját világát olyanra, amilyenre szeretné. Ezt a tudást képviseljük, és ezt kívánjuk átadni.

– A Szív Útja Központ a helyszín: a sokféle tudásé, gyakorlaté, gyógyító tevékenységé...
– Igen, és az általunk kidolgozott módszer abból a tudásból fakad, amelyet tibeti, nepáli, indiai és indián, magyar mestereink és barátaink adtak át. A hagyománykutatás mellett, a szellemvilággal való aktív kapcsolatunk, a meditációkban kivilágosodott válaszok, saját megtapasztalások és szellemi vezetőink irányításai alakították ki tanításunkat és a hozzá kapcsolódó gyakorlatokat, szertartásokat.

– Orsi, említetted, gyerekkorod óta szinte egyenes út vezetett idáig...
– Édesapám révén kezdtem érdeklődni a keleti filozófiák tanításai iránt. A gyógynövények megismerése már új irányt adott az érdeklődésemnek, ráadásul segíthettem is ezek gyógyító erejével. Az ezoterikus tudományok szinte minden vonalát végigjártam, eközben erősödött bennem a legősibb tudás iránti érdeklődés. Így épült be az életembe fokozatosan a sámánizmus hagyományvilága is. Természetgyógyászként is számos tapasztalatra tettem szert, így többféle terápiás módszerrel hatékonyan segíthetek azokon, akik hozzám fordulnak.

– István pedig néhány napja tért vissza Nepálból. Tatabánya, Piliscsaba, keleti utazások...
– Tízéves koromtól 25 éven át keleti harcművészetekkel foglalkoztam. A küzdelem és a keleti filozófia nagy hatással volt rám már a kezdetek óta: többször is jártam Nepálban, ahol több nagymester áldását és beavatásait is megkaptam. Az ősi magyar hagyományok nyomában kutattam Ázsiában, s ott egyre több nyomot találva leltem meg az eredendő tudáshoz vezető utat, amiben a zenének, a dobnak, éneknek is nagy szerepe van. Egyre többen ismerik fel azt is, hogy a magyar mesék és népdalok milyen mély és ősi
tudást örökítettek meg...(Dózsakerti Hírmondó)

pista3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://nyitnikek.blog.hu/api/trackback/id/tr965104569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása